Wat te doen bij verstoppingen.

Published : 02-12-2019 12:56:03
Categories : Romijn blog

Verstoppingen in uw huis wilt u natuurlijk het liefst voorkomen, maar dat lukt helaas niet altijd. Wij leggen u graag uit hoe u verstoppingen in uw huis zelf gemakkelijk kunt oplossen. Hiervoor hebben wij verschillende oplossingen van de simpele plopper tot chemische middelen. Om de natuur te sparen kunt u het beste niet meteen de chemische middelen erbij pakken, deze zijn vaak erg schadelijk voor het milieu. Gelukkig hebben wij ook mechanische ontstoppers die het probleem kunnen verhelpen en daarnaast nog vaker gebruikt kunnen worden! Simpele verstoppingen of bijna verstopte leidingen zijn vaak relatief gemakkelijk op te lossen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een zogenoemde plopper of u kunt het sifon van de afvoer schoonmaken. Wanneer de verstopping hiermee niet kan worden opgelost, kunt u hier verder lezen voor andere mogelijkheden.

Gebruik van een plopper

Zorg voor een laagje water boven de afvoer (liefst warm) en sluit een eventuele overloop af door hier een vochtige doek in te stoppen. Zet vervolgens de plopper boven de afvoer en probeer de verstopping te verhelpen door de plopper op-en-neer te bewegen. Dit moet u een paar keer doen, als de verstopping is verholpen loopt het water weg zodra u de plopper loshaalt. Spoel hierna de leidingen goed door met kokend water, eventueel gemengd met een kopje soda.

Mocht de plopper niet werken, dan kunt u ook gebruik maken van een waterdruk ontstopper. Dit apparaat kunt u gebruiken voor kleine afvoeren van bijvoorbeeld wasbakken, ligbaden en douches. Vul de spuit met water en zet de rubberen nap op de afvoer, vervolgens kunt u de leiding schoonspuiten door het water erin te pompen..

Ouderwetse plopper
Gootsteenontstopper waterspuit

PloppeR Groot Plopper klein Waterdruk ontstopper

Sifon schoonmaken

Bij een wasbak zit de verstopping vaak in de sifon, deze kunt u zelf verwijderen en schoonmaken. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft om onder de wasbak te kunnen werken en zet een emmer onder de afvoer. Draai vervolgens de verbindingstukken los, door aan de witte ringen te draaien, die lukt vaak gewoon met de hand. Haal de sifon los en spoel maak hem goed schoon en spoel hem door met water. Plaats vervolgens de sifon weer terug en controleer even goed of er geen water meer door de aansluitingen lekt.

Drain king

Naast de spuit die u met de hand kunt bedienen kunt u ook een drain King gebruiken om met water de verstopping te verhelpen. Hij is beschikbaar in verschillende maten, meet de diameter van de verstopte leiding op om te bepalen welke u nodig heeft. De drain King kunt u met een slang aansluiten op een kraan, waarna u hem in een leiding kunt schuiven, plaats hem zo dicht mogelijk bij de verstopping. Vervolgens draait u de kraan open, waardoor de drain king zich vult en uitzet als een soort ballon, hierdoor sluit hij de leiding af. Vervolgens laat de drain king pulserend water door, waarmee hij de verstopping wegduwt. Laat de drain king enkele minuten doorlopen om de verstopping volledig te verwijderen. Draai vervolgens de kraan dicht, de ballon loopt vanzelf weer leeg, waardoor u hem gemakkelijk kunt verwijderen. Indien nodig herhalen. Hiermee kunt u op een duurzame manier verstoppingen verhelpen. Voor wasbakken waar u niet doorheen komt kunt u gebruik maken van de wasbak adapter, u kunt gebruik maken van de terugslagklep om te voorkomen dat het water terug spuit in uw waterleiding.

De drain king is verkrijgbaar voor verschillende diameters, meet hiervoor de diameter van uw verstopte leiding op.

Drain king 20 - 25 mm Drain king 25 - 45 mm Drain king 35 - 68 mm Drain king 68 - 130 mm Wasbak adapterTerugslagklep

Gebruik de drain king om met behulp van water, op een milieu vriendelijke manier verstoppingen te verhelpen.
Gebruik de drain king om met behulp van water, op een milieu vriendelijke manier verstoppingen te verhelpen.

Ontstoppingsveer

Is de verstopping toch te hardnekkig voor bovenstaande oplossingen of kunt u er niet goed bij? Denk dan eens aan een spiraal, hiermee kunt u de verstopping vaak goed verwijderen. Een spiraal steekt u in de afvoerbuis, of in grotere putjes. Door rustig te draaien maakt u de leidingen schoon en kunt u hem verder in de buis doorvoeren en deze ondertussen schoonvegen. Wees hierbij niet te agressief, hierdoor kunt u de leidingen beschadigen.

Vekrijgbaar in verschillende lengtes:

3 meter 5 meter10 meter

Ontstoppingsveer voor het ontstoppen van leidingen, komt ook om hoekjes en op lastige plekken.

Chemische ontstoppers

Wanneer het niet is gelukt om met mechanische oplossingen de verstopping te verhelpen, kunt u natuurlijk nog gebruik maken van chemische ontstoppers. Hiervoor bevelen wij de keuken- of gootsteenontstoppers van HG of de stex korrels van Griffon aan. Mocht de verstopping hiermee niet worden verholpen dan kunt u nog de HG-duo ontstopper proberen. Bekijk de verschillende producten voor de gebruiksaanwijzingen.

Wij hopen dat u met behulp van dit artikel een verstopping kunt verhelpen, mocht het na het proberen van verschillende producten toch niet lukken, dan kunt u het beste een loodgieter inschakelen. 

Stex Keukenonstopper Afvoer ontstopper Duo ontstopper

Share this content