“Als Romijn het niet heeft bestaat het niet”.

Dit is al bijna twee eeuwen een gezegde in het pittoreske Delft. Stad van 200 bierbrouwerijen, beroemde schilders en natuurlijk de laatste rustplaats voor ons koninklijk huis.

De firma Romijn IJzerwaren & Gereedschappen BV bestaat in een of andere vorm al sinds 1820. Begonnen als “IJzerhandel Leeuwenberg” door Johan Leeuwenberg oud kanonnier bij het leger van Prins Willem. Nadat hij zijn linkerarm verloor begon de oud Waterloo strijder als employé bij de “Stapelmagazijnen van de Artillerie-inrichtingen te Delft”. Omstreeks 1820, met een loepzuiver gevoel voor handel, maakte Johan zijn eerste stappen als leverancier van ijzerwaren aan zijn vroegere werkgevers.
In 1874  treedt Herman Romijn (25 jaar oud) in dienst als boekhouder bij de firma. De derde generatie Leeuwenberg neemt ongeveer 10 jaar later een Amsterdamse groothandel in ijzerwaren over die zo snel groeide dat deze onderneming alle aandacht opeiste en Herman na 23 jaar trouwe dienst de zaak op 1 januari 1897 overnam. Kees Romijn, zijn 14 jarige zoon werd compagnon.

In 1920 neemt Herman na 46 jaar afscheid en neemt Kees de zaak over. De zaken lopen goed. Heel veel ijzer wisselt van eigenaar. In alle vormen die men kan bedenken. Schaven, beitels, messen, schaatsen, spijkers en…….
Toen kwam de crisis. In 1937 liet Kees de firma H. Romijn & Co liquideren. Alles werd verkocht en de familie verhuisde naar een piepklein winkeltje. Met hulp van neef André en zwager Guus bouwt Kees de zaak weer op onder de nieuwe naam “Romijn’s Handels Onderneming”. Europa wordt geteisterd door de tweede wereldoorlog, Kees overlijdt halverwege 1944 en zoon Jan gaat op 16 jarige leeftijd voor 25 gulden per maand zijn moeder helpen in de zaak.
In 1949 gaat het licht aan. Letterlijk. De firma, gevestigd op de Boterbrug in de binnenstad van Delft, krijgt elektriciteit in de aanwezige pakhuizen.

“Romijn” wordt in de loop der jaren een belangrijke leverancier voor de bloeiende Delftse industrie en wereldberoemde Technische Universiteit. Ook de particulier leert Romijn kennen als een onuitputbare bron van alle hardware die men maar kan bedenken. Het gezegde in de titel van dit schrijven wordt geboren. De firma verhuist naar het huidige, beter bereikbare, pand aan de Papsouwselaan 121 te Delft en zoons Kees en Peter nemen de zaak over.

Onze firma is nog steeds een echte winkel. Natuurlijk zijn we actief in de wereld van “the World Wide Web”. Het gemak van heldere productvoering, vakmanschap en snelle levering en lage prijzen is er voor u, de klant. Aan de andere kant….. we gaan ons niet in een donker pakhuis verstoppen. U bent welkom in onze winkel met vragen, voor advies en natuurlijk een snellere levering dan welke postbode dan ook.

Romijn foto 1
Romijn foto 2
Romijn foto 3
Romijn foto 4